Ελένη Ζέτου – Μουντάκη

ΑΟ ΣΕΡΡΩΝ "ΑΡΤΕΜΙΣ"

Βιογραφικό σημείωμα

 Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Δ.Π.Θ.

Η Ζέτου Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε τις βασικές της σπουδές. Από μικρή αγάπησε τον αθλητισμό και ξεκίνησε από τον στίβο στην ομάδα του Ηρακλή. Ξεκίνησε το βόλεϊ από το κλιμάκιο που είχε δημιουργήσει τότε η Ομοσπονδία για την ανάπτυξη του αθλήματος (Μούσελωφ προπονητής, Ιεροκλής Σωτήρης βοηθός). Έπαιξε (ήταν αρχηγός της ομάδας) στον Άρη Θεσσαλονίκης όπου με την ομάδα της συμμετείχε σε πολλά πανελλήνια πρωταθλή­ματα και σε διεθνείς διοργανώσεις (κύπελλα συνομοσπονδίας). Το 1973 καλείται για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα και συμμετέχει σε όλες τις τότε διοργανώσεις της (Βαλκανικά γυναι­κών και νεανίδων), έως το 1982  (αρχηγός).  Το 1977 εκλέγεται από την Ε.Ο.ΠΕ. ως η καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στην Ελλάδα. Αποφοιτά από την τότε Ε.Α.Σ.Α. Θεσσαλονίκης και παράλληλα προπονεί τις ομάδες νεανίδων και κορασίδων του Άρη.

Εργάσθηκε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και στο δημόσιο, στο γυμνάσιο του Νέου Γυναικόκαστρου Κιλκίς. Το 1985 αποσπάται για πρώτη φορά στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. όπου δίδαξε βόλεϊ στο βασικό κύκλο και στην ειδικότητα, έως το 2001. Την ίδια χρονιά, της απονέμεται με βαθμό «άριστα», το διδακτορικό δίπλωμα με θέμα: «Η επίδραση της παρατήρησης μοντέλων στην απόδοση και διατήρηση δεξιοτήτων της Πετοσφαίρισης σε παιδιά του δημοτικού σχολείου».

Το 1985 αναλαμβάνει προπονήτρια του κλιμακίου κορασίδων της Βόρειας Ελλάδας, έως το 1988. Από το 1988 έως το 1998 υπήρ­ξε προπονήτρια της ομάδας ΠΑΟ Διοικητηρίου που η ίδια δημιούργησε και έφθασε έως την Α2 εθνική κατηγορία, ενώ παράλληλα υπήρξε στις πρώτες ομάδες της Θεσσαλονίκης που είχαν αναπτυξιακά τμήματα που πρωταγωνιστούσαν. Το 1998-99 αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα Βόλεϊ Νεανίδων και Κορασίδων. Από το 1999 έως το 2003 ήταν προπονήτρια της ομάδας Βόλεϊ γυναικών και κορασίδων του Εαρινού Καλαμαριάς. Από το 2008 έως το 2012 ήταν προπονήτρια στις Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων. Το 2015 υπήρξε υπεύθυνη ακαδημιών στο Αίαντα Εύοσμου και υπεύθυνη του προγράμματος “Paedia Volley” και του προγράμματος «Παίζω –ασκούμαι και μαθαίνω». Συνεργάστηκε με την Μαρια Γαβαλά για την δημιουργία της πρότυπης ακαδημίας βόλεϊ ΔΕΚΑ.

Το 1990 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης και από το 1996 είναι Γενική Γραμματέας του. Είναι ιδρυτικό και πρόεδρος του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης για την Προώθηση των Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ, και κριτής του επιστημονικού περιοδικού «Γυναίκα και Άθληση» που εκδίδει. Από το 2002 είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής.

Από το 1993 έως το 2000, υπήρξε έφορος του Ε.Α.Κ. Νεάπολης και το 2002 έως το 2004 ορίζεται στην επιτροπή διοίκησης του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου. Το 1996-2000 ήταν μέλος της επιτροπής ανάπτυξης της Ε.ΠΕ.Σ.Θ. Το 1997 ήταν μέλος της ομάδας εργασίας της Γ.Γ.Α. για την εκπόνηση του ενιαίου προπονητικού σχεδιασμού στο Βόλεϊ.

Το 2008 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. και μέλος της επιτροπής ανάπτυξης του αθλήματος. Το 2014 εκλέγεται Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προπονητικής.

Έχει  56 δημοσιεύσεις σε έγκυρα Ελληνικά, 94 δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και 90 επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης είναι κριτής σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Παρακολούθησε και δίδαξε σε πολλά Ελληνικά και Διε­θνή συνέδρια. Επίσης δίδαξε σε σεμινάρια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στη ΣΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σε σχολές Προπονητών Βόλεϊ, σε πολλά σεμινάρια και διημερίδες με θέματα την ανάπτυξη του αθλήματος, στην Ελλάδα και στο διεθνές συμπόσιο στο Κεμπέκ του Καναδά, με θέμα «το βόλεϊ στο σχολείο». Έγραψε σημειώσεις για τους φοιτητές και βιβλία για το άθλημα. Το 2004 συμμετείχε στην ομάδα συγγραφέων για τη συγγραφή των βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Το πρόσφατο βιβλίο είναι το «Βόλεϊ στο Δημοτικό Σχολείο-Εγχειρίδιο Καθηγητών Φυσικής Αγωγής», με στόχους και πλάνα μαθημάτων για κάθε τάξη.

Σήμερα είναι συνταξιούχος Καθηγήτρια του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, όπου δίδαξε βόλεϊμπολ (βασικό κύκλο και ειδικότητα), διδασκαλία αθλητικών δεξιοτήτων, τεχνικές έρευνας και κινητική μάθηση και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Προπονητικής. Είναι προπονήτρια και παίκτρια της ομάδας βετεράνων Θεσσαλονίκης.

Έχει ένα γιο και μια κόρη (Μουντάκη Φερενίκη-βολεϊμπολίστρια/προπονήτρια).

 

 

Facebook